Світло проти ВСД. Православний погляд на лікування вегето – судинної дистонії.

Сайт, покликаний допомогти людямз вегето-судинною дистонією (ВСД), панічними атаками (ПА), безсонням, неврозами або іншими схожими захворюваннями. Сайт про здоровий спосіб життя. Сподіваюся, Ви будете задоволені і здорові. Допоможи Господи! Спаси і сохрани всіх нас!

Навколо ми бачимо безліч людей, гордовито заявляють про своє здоров’я. У них жовті одутлі обличчя, тремтячі руки, хрипкі прокурені голоси. Вони не можуть і дня прожити без кількох сигарет або склянки горілки. І це здоров’я? Поряд з "уявними здоровими" багато людей "уявно хворих", постійно стурбованих порушенням свого здоров’я, вишукують у себе симптоми найменших нездужань, які постійно приймають ліки, ліки, вітаміни і т.д. Дивлячись на них, розумієш, що ці люди дійсно хворі, але не тим, від чого лікуються.

У святих отців читаємо, що хвороба пов’язана з гріхом, та й сама гріховна галузь, по суті, є хвороба. Ісус, зціливши розслабленого, каже: "Дерзай, чадо! Прощаються тобі гріхи твої" (Мф.9, 2). Зробивши інше зцілення, Він говорить: "Не гріши більше, щоб не сталося з тобою чого гіршого" (Ін. 5, 14). Ми в нашому занепалий стані не можемо бачити ясно і чітко свої хвороби. По-перше, часто дивимося лише на тіло, а про душу і дух забуваємо. По-друге, причину хвороби розуміємо примітивно: нещасний випадок, застуда, перевтома, інфекція. Не хочемо усвідомити, що Бог часто попускає хвороби та скорботи для нашого напоумлення, виправлення, для того, щоб людина замислилася над своїм життям і змінив її. (Та й саме слово "причина" якесь малозрозуміле. Ось кинули камінь у вікно, і воно розбилося, яка тут причина? Те, що скло крихке? Так, звичайно. Те, що камінь важкий? Так, і це теж. Те , що було кому кинути? Те, що кидав виявився чомусь в даний час в даному місці? вибудовуємо, вибудовуємо причинно-наслідкові зв’язки, а вони йдуть кудись в "погану нескінченність"). По-третє, ми за своєю безлюбовной і егоїстичної самозамкнутості не бачимо того, що хвороби наші і недуги майже завжди носять колективний характер. Ми намагаємося закривати очі на свою частину провини в недугах і страждання інших людей.

Зцілює один Бог. "Бо Я, Господь, цілитель твій" (Вих. 15, 26). Зцілює, даючи людині цілісність, вибудовуючи тіло, душу і дух. Цілісність же визначається метою. Мета наша є Спасіння, що купується стягуванням благодаті і обожненням всієї повноти людського єства. Чи хочемо ми зцілитися? Багато хто з нас знаходяться в байдужому, бездумному стані автоматичного проживання земної нашого життя. Інші "здружується" зі своєю хворобою, переслідуючи при цьому свої гріховні мети (менше працювати, уникнути тієї або іншої служби, отримати певні поблажки). Треті одержимі саморуйнуванням, вдаючись наркоманії, алкоголізму, отримуючи насолоду від ліні та сластолюбства. Але якщо людина щиро, всім серцем побажав зцілення, значить його одужання вже почалося. Цілюща вся сукупність Церковної життя, Святі Таїнства, які дають людині Богопрічастность.

загрузка...

Якщо це так, виникає важливе питання: чи варто православному християнину в разі будь-яких недуг звертатися до врачамілі для нього є одна врачебніца – Церква і інший йому не треба? Єпископ Варнава в "Основах мистецтва святості" пише, що великі святі і подвижники ніколи не лікувалися у лікарів, надавши всю справу Богу. Але тільки скоєні можуть без брехні сказати: "Хай буде воля Твоя!" Для нас, немічних, маловірних і недовірливих, відмова від лікарської допомоги легко може стати тим грунтом, на якій взрастет непомірна гординя: я не такий як всі, всі змушені ходити по лікарнях, а для мене, як тільки захворіли, Господь тут же створить диво ! Якщо у мене захворіли зуби після того, як я їв багато солодкого і належним чином за ними не стежив, несоромно мені буде просити у Господа чудесного зцілення? По-моєму, достойніше сходити в лікарню, запломбувати зуби і надалі бути більш помірним. Сказано: "Не спокушай Господа Бога твого" (Мф.4, 7). Не варто кидатися в прірву і чекати, поки ангели тебе підхоплять. Людина повинна постаратися пройти свою частину шляху у напрямку до Бога наскільки б незначною не була ця частина шляху.

Медицина не суперечить Заповідям Божим. Вона була допущена Господом, про що говориться в Біблії. Серед християн в усі віки було багато лікарів. (Навпаки, серед сектантів часто зустрічаємо повне неприйняття медицини). Але, звертаючись за допомогою до лікаря, ми повинні пам’ятати, що зцілення дає нам не лікар, а Господь. Все наше – і сили, і здоров’я, і ??саме життя – від Господа. Лікуючись у лікаря, у Бога ми повинні просити одужання. Благочестивий ж лікар просить, щоб Бог допоміг йому подати хворому полегшення, свої стосунки з хворим він контролює заповідями євангельськими і церковними. У перших християн, свідчить єпископ Варнава, часто лікар духовний і тілесний поєднувалися в одній особі.

Тому на питання чи можна православному християнину ходити до лікаря слід відповісти: так можна, але не до всякого, що називає себе "лікарем" і "цілителем". І на лікування, звичайно, слід просити благословення у свого духовного керівника. Життя людини з молитвою, покаянням, причастям; життя в помірності і чистоті – це єдино здоровий спосіб життя, запобігає тілесні і душевні недуги. А якщо вже християнин захворів, то насамперед повинен подбати про прийняття Святих Таїнств покаяння, елеоосвященія і причастя.